Wadi Rum este o rezervație naturală cunoscută și ca Valea Lunii, aflată la 60km de Aqaba.Wadi Rum a fost locuit de multe culturi, inclusiv de nabateeni - fapt care este demonstart de înscrisurile murale și a desenelor. Partea de vest a deșertului Wadi Rum este în strânsă legatura cu T.E. Lawrence, care a traversat această zonă de mai multe ori.Din poveștile ghidului nostru am aflat că acesta era protectorul nabateenilor.
Am ajuns în acest ținut miraculos, o perlă a deșertului iordanian, în jurul orei 11:00 și am ales să petrecem o zi și o noapte la Wadi Rum Leader camp,unde am avut toate condițiile necesare : baie cu apă caldă, aer condiționat, camere spațioase, wi-fi și o priveliște impresionantă.Aici am fost întâmpinați cu ospitalitate și multă voie bună!La ora 14 urma să plecăm în turul cu jeepul pentru a vedea o parte din obiectivele deșertului, să servim masa în cortul beduinilor și să admiram apusul într-un peisaj magic.
Wadi Rum este un cadru nesfârșit în nuanțe roșiatice ale munților și nisipului foarte fin. Un loc care emana liniște, mister și frumusețe pură. Oamenii acestui deșert, beduinii, sunt minunați și se încadrează perfect în acest peisaj. Primul punct de oprire a fost la înscrisurile nabateenilor ,loc în care am facut poze cu cămilele și am luat prânzul în cortul beduinilor, care ne-au întâmpinat foarte prietenos cu un cei cald, o experiență unică.
A doua oprire am avut-o la ruinele casei lui Lawerence,unde se presupune că a trăit acesta,protectorul si eroul nabateenilor.Există aici și un view point pentru a putea admira mai bine imensitatea deșertului și unde se întind extrem de multe turnulețe din pietre, drept dovadă a turiștilor ajunși aici (nu ezutați să construiți și voi unul), oferind acestui loc un aer special și pin de energie.
A treia atracție întâlnită și cea mai populară din deșertul Wadi Rum este podul de piatră Um Fruth. La o înălțime de aproximativ 15 metri,o pasarela de stancă îngustă plutește între stâncile roșii. Pentru cei care sunt mai curajoși și nu au rău de înaltime pot escalada stânca pe un traseu scurt,dar destul de abrupt, pentru a face câteva cateva poze.
A patra oprire a fost la stânca în forma unui cap de om. Aici am oprit câteva momente pentru a face poze și am mers mai departe către a cincea impresionantă oprire: Canionul lui Lawrence. Aici se spune că acesta se întalnea cu Dumnezeul nabateenilor. La intrarea în canion se afla 2 stânci, pe una dintreele este sculptat chipul lui Lawrence, iar pe cealaltă Dumnezeul nabateenilor. In partrea opusă canionului se afla o dună mare de nisip și se spune că de pe această dună distanța vazută în partea dreapta este egală cu cea din partea stângă a canionului.
Ultima oprire a fost pentru a admira apusul în acest loc parcă desprins dintr-o altă lume, moment în care și culorile nisipului devin mai intense, după care am pornit către camp pentru a servi o cina delicioasă. Nisipul este atât de fin și de placut la atingere încât fetița mea a fost foarte încântată să îl exploateze la maxim. În concluzie Wadi Rum este un loc unde gresia roșie, bazaltul gri și granitul întunecat se îmbină perfect și formează stânci bizare și panorame magice. Cu siguranță vom reveni aici, pentru că sunt mult mai multe atracții care merită văzute. Mai multe despre călătoria din Iordania găsiți aici.