Vacanțe

Iordania – o experiență de neuitat!

Am ales această destinație cu ocazia aniversării a 10 ani de căsnicie și cred că am facut cea mai bună alegere. Este o țară diferită de tot ce am vazut până acum, o tară frumoasă și plină de mister.

Am cumpărat biletele prin Ryanair cu aterizare în Amman. Dacă aterizezi pe acest aeroport este obligatoriu să îți iei viză sau varianta pe care noi am ales-o, să îți iei Jordan Pass. Acesta te scutește de cumpărarea vizei și include intrarea la mai multe obiective, printre care Petra și Wadi Rum. Pentru copiii sub 12 ani este mai avantajos sa luați viză, pentru că acestia nu plătesc intrările la nici un obiectiv din Iordania. Pentru Jordan Pass am plătit 75 JOD (dinari iordanieni) și l-am achiziționat online ,iar viza a fost 40 JOD și am cumpărat-o direct din aeroportul din Amman.Traseul am ales să îl fac singură pentru că iubesc să mă documentez, să fiu independentă atunci când imi petrec concediul și să fiu ghidul familiei.

După ce am luat biletele au inceput pregătirile. Printr-o recomandare am ajuns să iau legăturta cu un om minunat, Mohamed, de la care am închiriat o mașina, fără a garanta cu cardul, așa cum se pracică la majoritatea firmelor de închiriat. Acesta ne-a așteptat la aeroport și așa am beneficiat de mașină încă de la intrarea în țară.
Prima noapte ne-am cazat la Khuttar Apartment în Amman,un hotel primitor și curat.

Prima zi dimineață am pornit la drum spre prima destinație, Râul Iordan, plini de entuziasm și energie pozitivă. Am lasat mașina în parcare și apoi am fost preluați de la centrul de vizitatori de un microbuz, pentru a ajunge la locul botezului lui Iisus Hristos, un loc sfânt care îți dă o stare de liniște și pace.

Deja se făcuse destul de cald și abia așteptam să ajungem la Marea Moartă pentru o bine meritată baie. Cum în Iordania nu gasești plaje publice am ales pentru plajă Dead Sea Spa Hotel . Aici am plătit o taxa de 40 JOD (2 adulți și un copil) pentru un Day Pass, care iți permite să petreci o zi intreagă la piscinele hotelului și la plaja privată. Noi am ales doar plaja la Marea Moartă. Aici găsiți dușuri, vestiare, prosoape și șezlonguri. Așa cum se tot scrie pe internet este adevărat că plutești ca un fulg în această mare și are o consistentă uleioasă. După ce am petrecut ceva timp la plajă am ales sa luăm pranzul la un Mall aflat langa acest hotel, după care ne-am îndreptat către Wadi Musa pe un drum de aproximativ 2 ore, pe un traseu demn de poveste printre munți roșiatici și parcă sculptați.

Wadi Musa ("Valea lui Moise") este un orășel micuț dar care arată magic noaptea. Aici ne-am cazat la Valentine Inn Luxury, un hotel autentic,spațios și curat, cu o priveliște minunată din camera. În plus hotelul este situat la aproximativ 1km de intrarea la Petra.
Am ieșit la o mică plimbare în acest loc cu multe restaurante și magazine. Am intrat și la "Bakery" , un magazin plin cu diverse sortimente de baclava, fursecuri tradiționale și turte, nu ști ce să alegi.

Dimineață am pornit devreme către Petra, cu adevărat o minune a lumii, despre care am scris un articol separat aici . Am petrecut la Petra doar o zi si am ales doua dintre cele mai frecventate trasee Main Trail si Monastery Trail.
După o zi lungă și mulți pași , am servit o cina delicioasă în stil iordanian la Al Wadi Restaurant, aflat în apropierea hotelului.

Următoarea zi am plecat spre Wadi Rum cunoscut și ca Valea Lunii. Mohamed, proprietarul camp-ului unde eram cazați ne-a condus pe drumurile nisipoase din desert către destinația aleasă Wadi Rum Leader Camp. Aici am ales să facem Safari cu jeep-ul și să admiram apusul în desert, însă mai multe despre această experiență găsiți în acet articol.

Dimineata am pornit la drum imediat dupâ micul dejun, urma să parcurgem un drum de aproximativ 4 ore către Amman ,capitala și cel mai mare oraș al Iordaniei. Acesta se întinde pe 7 coline, este foarte aglomerat și total diferit de ceea ce am întalnit în alte zone.

Ne-am cazat la The Sydney Hotel , situat în centrul orașului vechi, într-o zonă cu foarte multe magazine modeste, pline de lucruri tradiționale, mirodenii și semințe, dar și foarte aproape de obiectivele turistice.
Am luat apoi prânzul la un restaurant ales la întâmplare , toate erau situate la etaj, iar jos pe trotuar, ospătarii îți arătau meniul și te invitau prietenosi la masă. Am servit o cafea cu cardamon și am mâncat miel gătit tradițional cu sos de iaurt.
ț

Am vizitat apoi Teatrul Roman și cele 2 mici muzee aflate pe părtile laterale ale scenei, adăpostite în casele de sub sală: Muzeul de Folclor și Muzeul Tradițiilor Populare. Am petrecut apoi timpul rămas pentru cumpărături și o plimbare pe străduțe printre mulțimea de oameni strânsă în centrul orașului pentru o sărbătoare locală.

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *